Hoppa till huvudinnehåll

Aktiviteter och upplevelser

Flygstaden ligger mitt i ett område som erbjuder ett fantastiskt utbud av aktiviteter och upplevelser.

Inom själva området hittar vi en av Söderhamns främsta attraktioner; Söderhamn F15 Flygmuseum. Här finns förutom alla flygplan som varit baserade på Hälsinge Flygflottilj F15, en mycket avancerad flygsimulator. Du blir guidad av kunniga och engagerade ciceroner, varav de flesta själva jobbat med flygplanen som piloter eller mekaniker. Bland de autentiskt utställda planen finns bland annat den legendariska J29 Flygande Tunnan och den mäktiga J37 Viggen. En upplevelse utöver det vanliga är den nya flygsimulatorn, där du på ett realistiskt sätt får prova att flyga Viggen.

Vill du själv känna på hur det är att flyga helikopter, finns även den möjligheten. En helikopterpilot på området erbjuder uppstigningar från flygfältet i en helikopter och som är känd för sina goda flygegenskaper.

De vindlande vägarna på området är mycket passande för rullskidor och inlines tack vare den omväxlande miljön, den släta beläggningen och den milda kuperingen. En frisbeegolfbana finns anlagd i en  miljö av varierad skog och ängsliknande gläntor. I samma omgivningar som frisbeegolfbanan finner du även en hinderbana av militär typ som står till förfogande för att användas av träningsgrupper. Två löpvänliga terrängsbanor, tre respektive fem kilometer långa, utgår från samma område.

De vidsträckta ytorna runt landningsbanorna gör området idealiskt för många aktiviteter som kräver fritt utrymme. Här har bland annat hundsport, modellflyg och fallskärmshoppning allt utrymme som krävs. Den hedliknande miljön gör även att många fågelarter drar sig hit, och därmed även deras fanclub – ornitologerna.

Söder om landningsbanan har den mycket aktiva motorklubben SMK Söderhamn sin omfattande anläggning. Här finns banor för bland annat motocross, enduro, skotercross, rally och dragracing. Tävlingar hålls regelbundet och många talanger har skolats fram i klubbens regi.

Inom en kilometer från flygstaden hittar vi även Hällåsen-Hällmyraområdet, regionens främsta arena för idrott och motion. På Hällåsen finns bandy-, fotbolls- och tennisplaner. Inomhushallar finns för fotboll, ishockey, tennis och gokart. Utöver detta finns även en friidrottsanläggning där friidrotts-SM hölls 2015 och SM-veckan 2017, en av Sveriges största idrottsliga folkfester med svenska mästerskap i 20 olika idrotter. Den största familjeattraktionen på Hällåsen är Aquarena där det förutom simbassänger även erbjuds ett mycket uppskattat lekland med vattenrutschbanor för alla smaker.

Från spårcentralen vid Hällmyra utgår skid- och motionsspår av högsta klass. Vintertid är spåren allmänt erkända som några av de mest välpreparerade man kan finna. Elljusspåret omfattar tio kilometer i vacker och varierad terräng.

Ett flertal välutrustade skjutbanor för såväl pistol- som gevärsskytte finns i omgivningarna, däribland en 300-metersbana som ligger på Flygstadens mark.

Sju kilometer från Flygstaden ligger Stenö Havsbad med sin långa ljusa sandstrand och långgrunda barnvänliga vatten. Här finns även restaurang, minigolfbana, kajakuthyrning med mera.

Söderhamn ligger vid havet i det vackra Hälsingland. Med tåg eller E4 tar vi oss till och från Stockholm och Mälardalen på två timmar. Välkommen du med!

  • Flygmuseum med Viggensimulator
  • Frisbeegolfbana
  • Motorsportaktiviteter
  • Skid- och motionsspår
  • Lågtrafikerade vägar för inlines och rullskidor
  • Flyguppstigningar

Kontakta oss för mer information och för anpassade aktiviteter efter just dina behov.